اگه بعد از خوندن این مقاله که توش روشهای یادگیری زبان رو توضیح دادم، تصمیم به انتخاب روش آموزشگاهی گرفتی و البته بعد از خوندن این مقاله که توش در مورد ویژگیهای یه برنامه آموزشی خوب رو برات گفتم، الان لازمه که با کتابهای آموزشگاهی یادگیری زبان اشنا بشی. آشنایی با کتابهای آموزشگاهی یادگیری زبان انگلیسی قطعا بهت کمک میکنه تا بتونی آموزشگاه بهتری رو برای یادگیری زبان انگلیسی انتخاب کنی. در حال حاضر کتاب های آموزشگاهی مختلفی تو آموزشگاه های ایران استفاده میشه که ما تو این مقاله سعی کردیم مهم ترین و معمول ترین هاشون رو مورد بررسی قرار بدیم. پس با من همراه شو چون قراره کلی مطلب جدید باهم یاد بگیریم.
1.کتابهای Four Corners
کتابهای Four Corners که شامل 4 تا شماره از سطح ابتدایی تا سطح متوسطه هست، توسط تعداد زیادی از آموزشگاه های زبان استفاده میشه. ویژگی بزرگ این کتابها که هم میتونه منفی باشه و هم مثبت اینه که خیلی بستگی به مدرس و روش تدریسی که انتخاب میکنه داره. تو هر درس که معمولا با معرفی لغات مربتط با موضوع اون درس شروع میشه، با عبارات پر کاربرد، گرامر، فعالیتها و تمرین های شنیداری، بعلاوه نکاتی در رابطه با تلفظ بسته به سطح کتاب آشنا میشی. این کتاب همراه با یه کتاب تمرین عرضه میشه که به زبان آموز اجازه میده تمرین های بیشتری رو در رابطه با تاپیک هر درس انجام بده که تو کلاسها معمولا به عنوان کار خونه از بچه ها خواسته میشه تا اونها رو انجام بدن. ویژگی منفی بزرگ کتابهای Four Corners اینه که خیلی زیاد به مدرس وابسته هستند. در صورتی که مدرس از تجربه کافی جهت تدریس برخوردار نباشه، مطمئنا کلاس بار آموزشی زیادی رو نخواهد داشت. هر کدوم از کتابهای Four Corners در مجموع 12 درس رو شامل میشن که بسته به برنامه آموزشی آموزشگاه میتونن تو 2 و یا 3 ترم تدریس بشن.
2. کتابهای American English File
کتابهای American English File که میشه گفت یکی از کتابهای محبوب تو ایران هستن، با یه ویژگی خیلی بزرگ بین بچه ها و مدرسین شناخته میشن: هر درس مطالب خیلی زیادی رو مرتبط با هر 4 مهارت و گرامر رو پوشش میده. هدف این کتاب آموزش مهارتهای چندگانه زبان انگلیسی بصورت کاملا کاربردیه(طبق اعلام نویسندگان و مولفین کتاب) که به عقیده من به دلیل استفاده از مطالب فوق العاده زیاد توی هر درس ممکنه تو نگاه اول کمی برای زبان آموزان گیج کننده باشه. کتابهای American English File میتونه تو رو به سطح پیشرفته و یا Advanced برسونه. این به نظر من مزیت خیلی بزرگیه برای بچه ها که از ابتدای آموزش تا سطح پیشرفته میتونن با این کتاب تو ترم های مختلف همراه باشن. هر کتاب 7 درس داره که باز هم بسته به برنامه آموزشی آموزشگاه میتونه تو طول 2 یا 3 ترم تدریس بشه. من خودم به شخصه مطالب ها و موضوعات استفاده شده تو این کتاب رو دوست دارم. بعلاوه اینکه اکثر فایل های صوتی استفاده شده در این کتاب با لهجه آمریکایی هستن. در اصل این کتاب بر مبنای انگلیسی آمریکایی تنظیم شده.
3. کتابهای English File
کتابهای English File که میشه گفت ورژن بریتیش کتابهای American English File هستن، از تقریبا یه مدل آموزشی استفاده کردن. مطالب آموزشی فوق العاده زیاد که با تمرین های مختلف همراه شدن این کتاب رو به یه گزینه مناسب برای آموزشگاه هایی کرده که دوست دارن انگلیسی رو با لهجه بریتانیایی به بچه هاشون آموزش بدن. تاثیر مدرس در تدریس این کتابها به اهمیت کتابهای Four Corners نیست چرا که به وضوح میشه این مورد رو مشاهده کرد که تمامی مطالب مورد نیاز زبان آموزان تو هر درس و هر بخش هر درس گنجونده شده.
4. کتابهای Top Notch
مهم ترین و برجسته ترین هدف کتابهای Top Notch آموزش مکالمه کاربردی و روز مره به شکلی که تو جامعه توسط انگلیسی زبان ها استفاده میشه هست. این موضوع به راحتی محسوس و قابل فهمه چرا که تو جای جای کتاب حتی تو سطوح پایین این کتاب میتونی عبارتهای پر کاربرد رو که سعی شده تو محیط مکالمه ای به بچه ها آموزش داده بشه رو ببینی. فایل های صوتی مورد استفاده تو این کتاب به نسبت باقی کتابهای آموزشگاهی کمی مشکل تر جهت فهمیدن برای بچه هاست. هدف از این کار سوق دادن بچه ها به روش مکالمه انگلیسی طبیعی در کشورهای انگلیسی زبان خصوصا آمریکاست. هر کدوم از کتابهای Top Notch شامل 5 درس هستن که معمولا در قالب دو ترم آموزشگاهی پوشش داده میشن. این کتابها تو رو به سطح متوسطه میرسونن که بعد از اون توسط کتابهای Summit دنبال میشن که ساختار دقیقا مشابهی با کتابهای Top Notch رو دارن. کتابهای Summit شما رو به سطح پیشرفته میرسونن. من خودم عاشق این کتابها هستم چرا که بخاطر تمرکز خاصشون روی تقویت مهارت صحبت کردن زبان آموزان، در نهایت به طور موفقیت آمیزی به این هدف میرسه.
5. کتابهای Interchange
با اینکه کتابهای Interchange تو نسخه های جدید هم تولید شدن ولی به نظر من ساختار آموزشی کتاب کاملا قدیمیه چون این کتاب یکی از قدیمی ترین کتابهای مورد استفاده تو ایران جهت آموزش زبان تو آموزشگاهه. اگه بخوام از روی تجربه تدریس خودم صحبت کنم میتونم با اطمینان بگم که اگه زبان آموز به پیشرفت خودش اهمیت بده و تمایل به انجام فعالیتهای اضافه داشته باشه ممکنه با کمک این کتاب به هدفش تو زبان برسه. مثل باقی کتابها هر درس از این کتاب سعی بر این داره که همه مهارتهای زبان آموز رو مورد هدف قرار بده. این کتاب ها به ندرت توسط آموزشگاه های زبان جدید و موفق و به روز استفاده میشن.
6. کتابهای Touchstone
دانشگاه و مجموعه کمبریج ادعا داره که کتابهای Touchstone رو به نحوی طراحی و تهیه کرده که زبان آموزان میتونن زبان انگلیسی رو اونطور که استفاده میشه یاد بگیرن. این کتابها میتونن شما رو به سطح متوسطه برسونن. مشکل بزرگی که معمولا آموزشگاه هایی که از این کتاب استفاده میکنن باهاش مواجه میشن اینه که بعد از اتمام این کتابها نمیتونن کتابهایی رو انتخاب کنن که بچه ها رو به سطح پیشرفته برسونه. البته بعضی از آموزشگاه ها از کتابهای Objective First استفاده میکنن که خب این انتخاب جای بررسی داره! چرا که تو کتابهای Touchstone انگلیسی آمریکایی آموزش داده میشه ولی تو کتابهای Objective First انگلیسی بریتانیایی آموزش داده میشه!! نکته مثبت کتابهای Touchstone استفاده از روش Inductive Teaching و یا تدریس غیرمستقیم گرامر تو جای جای کتاب هست. این رو هم اضافه کنم که جدیدترین ویرایش این کتابها برمیگرده به سال 2008 !
7. کتابهای English Result
این کتابها که توسط دانشگاه و مجموعه Oxford در واقع توسط انتشارات Oxford تهیه و تالیف شدن. خب همونطور که قابل حدسه، این کتابها انگلیسی بریتانیایی رو آموزش میدن که میتونن زبان آموز رو تا سطح Upper-intermediate برسونن. این کتاب توسط تعداد زیادی از آموزشگاه ها تو ایران استفاده نمیشه. ویژگی بزرگ این کتابها قسمتهای “چطور” و “توانستن” هست که سعی کرده مطالب رو از این طریق آموزش بده و زبان آموز رو مجبور به استفاده از مطالب جدید کنه. میشه گفت که این کتابها کمی قدیمی شدن.
امیدوارم که با خوندن این مقاله یه تصویر کلی در مورد هر کدوم از این کتابها تو ذهنت داشته باشی.
پشتیبان همیشگی تو ، آیلتس تیم